Gør dit køkken mere miljøvenligt
Sponsoreret indhold
Bæredygtighed og madspild har været på programmet i flere år, men hvor miljøvenlig er du i dit eget køkken? Kontroller dit køkken, dine shopping vaner og måden du laver mad på.
Indkøb
Køb miljøvenlige- og bæredygtige produkter som en start. Køb kun det du skal bruge – Her er det en god ide at lave en indkøbs seddel og følge den. Tænk over holdbarheden for større mængder indkøb. Prøv også at undgå unødvendig emballage, f.eks. poser til enkeltvise stykker frugt. Genanvend bæreposen, eller endnu bedre, slip posen og brug en pose af stof eller lignende.
Vær særlig opmærksom på risikoen for madaffald, når husholdningen er lille – undersøgelser viser nemlig, at jo færre der er, jo større er mængden af affald og madspild. Folk der bor alene, topper listen med næsten 100 kilo madaffald om året. Vær særlig opmærksom på helligdage, hvor der næsten er tradition for store køb. For eksempel køber en gennemsnitlig dansk familie dagligvarer for omkring 5.000 kr. til jul – og smider ud for 1.000 kr!
Opbevaring
Vær opmærksom på dit lager af madvarer med begrænset holdbarhed. Sørg for, at dine skabe og skuffer ikke bliver et lagerrum med madvarer, som du aldrig bruger. Hold orden og opbevar maden korrekt, så den forbliver frisk.
Madlavning
Så vidt muligt, tilbered kun den mængde mad, der skal anvendes. Opbevar rester i køleskabet så hurtigt som muligt, og smid endelig ikke resterne ud. Brug hele råvaren, f.eks. til flere forskellige portioner over flere dage. Tilbered mad til den næste dag – for eksempel kan stegt kylling i dag, blive til kylling i din salat i morgen.
Kogende vand
Kogning af 1 liter vand i en kedel er langt mindre energikrævende end på et komfur, hvad enten det er gas, elektricitet eller induktion. Den billigste pris er dog at koge vand på et gaskomfur drevet af naturgas, mens komfuret er den dyreste løsning, hvis gassen er såkaldt bygas.
Fryser
Hold styr på dine varer i din fryser, og hav styr på deres holdbarhed. Altid vær sikker på hvad der gemmer sig i fryseren og brug ikke energi på frysning af varer, som du aldrig vil bruge. Læg tydelige etiketter på fryserens indhold – så du altid ved hvad der gemmer sig, da enkelte produkter kan skifte farve eller størrelse ved frysning. De fleste fødevarer kan holde sig på frost i 8-12 måneder, mens fedtholdige fødevarer kun kan holde sig i 3-4 måneder.
Afrim fryseren regelmæssigt, så der ikke bruges energi til at holde store blokke is frosne. Kontroller, at temperaturen er korrekt og ikke unødigt kold. En fryser skal være omkring minus 18 grader.
Køleskab
Hold øje med dine råvarer og hold styr på, hvad der gemmer sig i dit køleskab. Brug ikke køleskabet som et lagerrum til mad, du aldrig bruger – det er unødvendigt energiforbrug at køle ned.
Har du et stort køleskab og har du svært ved at fylde det ud? Det koster også energi at køle det tomme rum. Undgå at lægge varme madvarer i køleskabet, det kræver nemlig yderligere energi, for køleskabet at holde sig koldt..
Lad ikke køleskabsdøren stå åben i lang tid for at miste kulden, og undgå at åbne og lukke for køleskabet ofte. Tjek om termostaten er indstillet korrekt, og at kølepladen ikke danner is. Den ideelle køleskabs temperatur er 3-4 grader. Støvsug gerne jævnligt køleskabet på bagsiden. Hvis kølelegemet er dækket med et tykt lag støv, er køleskabets energiforbrug ca. 30% højere end krævet.
Opvask
Du skal ikke bekymre dig om opvaskemaskinen, fordi det er den mest klimavenlige måde at vaske op på. En opvaskemaskine bruger ca. 10 liter til en opvask, mens engelske undersøgelser har vist, at en lignende opvask i hånden bruger næsten fem gange så meget vand. Det faktum, at opvaskemaskinen varmer vandet, påvirker heller ikke regnskaberne, da opvaskemaskinen bruger 365 kWh pr. år, mens vask under vandhanen bruger 832 kWh pr. år.
Besparelserne i vandforbruget mister du, hvis du skyller servicen af, inden du sætter dem i maskinen, hvilket IKKE er nødvendigt. Er der indtørrede madrester på, er det en god ide at skylle det af. Fyld opvaskemaskinen helt, dog uden at overfylde. For at hæve miljøvenligheden yderligere kan du også bruge miljøvenlige opvasketabletter.
Køkkenvask
Spar på vandet og lad ikke hanen løbe unødigt – i gennemsnit løber der 16 liter vand ud af hanen pr. minut.
Komfur/ovn
Jo bedre kvaliteten er af gryderne, desto mindre energi bruges til madlavning. Sørg også for, at gryden svarer til kogepladens størrelse. Du kan også spare energi ved ikke at forvarme ovnen, men i stedet give din tilberedning 10 minutter ekstra. Sluk for ovnen for tidligt, og brug ovnens varme fuldt ud.