Sådan bygger du mere bæredygtigt

Sådan bygger du mere bæredygtigt

Sponsoreret indhold

Står du og skal til at bygge nyt hus, men du vil gerne skåne miljøet mest muligt med dit nye hjem? Det kan være svært at opnå et 100% bæredygtigt byggeri, men der er flere gode tiltag du kan vælge for at passe på vores miljø.

Tænk på energiforbruget  

Et godt sted at starte hvis du ønsker et mere bæredygtigt hjem er energiforbruget. Her kan det være en fordel at have fokus på, hvordan du kan spare på energien med blandt andet isolering, miljøvenlige varmekilder såsom fjernvarme eller varmepumpe eller med klimavenlige vinduer. Særligt med vinduerne kan det også være en fordel at planlægge deres placering efter hvordan dagslyset falder, så du kan opnå mest muligt energi fra solen.

Når man har stor fokus på energiforbruget i ens nye hjem, skal man altid huske at sikre sig at de tekniske løsninger spiller korrekt sammen, så man ikke kommer til at opleve problemer med indeklimaet senere hen. Derudover kan valget af materiale også have en stor effekt på husets indeklima. Hvis du er i tvivl omkring dette, kan du altid søge råd hos en ekspert på området.   

Valg af materialer

Det kan godt være lidt af en jungle at finde rundt i hvilke materialer du skal bruge til dit hjem, som belaster miljøet mindst muligt. Men der er særligt 5 ting du kan tænke over inden du køber materialer:

  • Naturlighed
  • Tilgængelighed
  • Produktion
  • Holdbarhed
  • Genbrug

Ved at tænke disse 5 kriterier ind i dit valg af materialer, sikrer du at du får materialer som både er naturlige og sunde samt kan holde i mange år, men du har også tænkt både transport og produktion ind i dine overvejelser.

Kig efter bæredygtige mærkater  

Hvis du synes det virker lidt uoverskueligt lige nu, skal du ikke give op. Det er faktisk allerede blevet gjort nemmere for dig at finde rundt i. Du kan nu kigge efter forskellige bæredygtige mærkater. Der findes i alt 4 bæredygtige mærkater og du får dem alle her:

Svanemærket

Den her kender du nok allerede. Svanemærket er Nordens officielle miljømærke og dets overordnede mål er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning.

For at et byggeri kan blive svanemærket skal det leve op til en række krav om blandt andet brug af miljørigtige materialer, fokus på indeklima mm.

EU-blomsten  

Dette er det officielle europæiske miljømærke og betyder i høj grad det samme som svanemærket. Blomsten er producenternes bevis på, at der er taget hensyn til miljøet gennem produktionen.

FSC

Dette mærke kan du finde på produkter af træ eller papir. Det viser at produkterne kommer fra en FSC-skov, hvor der ikke bliver mere træ end skoven kan nå at producere. FSC sikrer derudover at dyr og planteliv er beskyttet og at de mennesker som arbejder i skoven, har ordentlige forhold.

Indeklimamærket

Dansk indeklima mærkning er en frivillig ordning for produkter og materialer, hvor der er bevis for afgasningen. Dette mærke stiller krav til hvordan produktet påvirker luftkvaliteten i dit hjems indeklima og sørger at produktet har været igennem en omfattende prøve.

Materialer med indeklimamærket er en helt naturlig del af et bæredygtigt byggeri. Du skal bare tage det helt roligt. Det kan altså sagtens lade sig gøre at bygge bæredygtigt uden det skal give dig grå hår.

Comments are closed.